Site Loader

LOCATION

Rock Street, San Francisco

Plămânii sunt alcătuiți din țesut elastic care se întinde și revine la forma inițială, în funcție de mișcările respiratorii. Căile aeriene (traheea, bronhiile) sunt alcătuite din țesut muscular neted și cartilaj. Mușchiul plămânilor crește volumul cutiei toracice. Diafragmul este mușchiul respirator principal, care se aplatizează atunci când se contractă. Alături de diafragm, mușchii intercostali participă la modificarea volumului toracic.
Coastele şi cartilajele costale sunt suficient de elastice pentru a putea fi mobilizate şi întinse ca urmare a forţei furnizate de contracţia muşchillor inspiratori şi a reveni pasiv la dimensiunile sale de repaus, atunci cand muşchii se relaxează şi forţa de tracţiune a încetat. Plămânii, deşi sunt foarte elastice, nu pot iniţia singuri modificările de volum caracteristice fazelor respiraţiei, pentru că ei nu posedă elemente musculare. Prin urmare, ei vor urma pasiv mişcările cutiei toracice de care sunt legaţi prin sistemul pleural. Plămânii sunt înconjurați de o membrană dublă numită pleură. Stratul extern este atașat de peretele toracic, în timp ce stratul intern, pleura viscerală, aderă de plămân, iar între ele se află o cantiate mică de lichid. Scopul acestei membrane este de a permite mișcările plămânului, de a-i permite să alunece în cursul mișcărilor respiratorii.
În timpul inspirului, aerul atmosferic intră în plămâni, deoarece presiunea gazelor din atmosferă este mai mare decât presiunea intrapulmonară sau intraalveolară. Cum presiunea atmosferică este, de obicei constantă, pentru a avea loc schimbul de gaze, singura presiune care poate varia este cea intrapulmonară. În timpul inspirului de repaus, liniştit, presiunea intrapulmonară scade cu cca. 3 mmHg faţă de cea atmosferică. Expirul apare atunci când presiunea intrapulmonară este mai mare decât presiunea atmosferică. Astfel funcționează mușchiul plămânilor.

Post Author: nemadmin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *