Cand vine vorba de urcatul si coboratul unei scari, acestea reprezinta gesturi instinctive, la care nici nu ne gandim cand avem nevoie sa trecem de la un nivel la altul. Daca este vorba despre nivelele unei constructii sau intr-un spatiu din exterior, acestea usureaza efortul fizic al oricarei persoane. Nu mai este cazul sa acceptam compromisuri legate despre realizarea acestor constructii.
Printre elementele principale ce alcatuiesc constructia unei scari se numara uramatoarele: primul este rampa, element constructiv inclinat, cu sau fara trepte, care face legatura intre plansee sau intre planseu si podest, insa daca numarul de trepte este mai mare de 16 trepte, rampa trebuie intrerupta. Un al doilea element esential este parapetul sau balustrada, acesta ajutand la protectia persoanelor care folosesc aceste constructii. Podestul este elementul care se amenajeaza in situatia cand numarul de trepte pe o scara este mai mare de 15 si este destinat pentru odihna. Mana curenta este element decorativ si de protectie aflat la partea superioara a unei balustrade sau a unui parapet, cu rol de sprijin, aceasta fixandu-se direct pe zid. Treapta este elementul alcatuit dintr-o suprafata orizontala pe care se circula, iar contratreapta este elementul alcatuit dintr-o suprafata ce leaga doua trepte consecutive, acestea fiind verticale sau inclinate. Ochiul este elementul din exteriorul balustradei. Acest spatiu ce se formeaza trebuie sa permita vizibilitatea si accesul de la parterul cladirii pana la ultimul etaj. Vangul este elementul de rezistenta de tip grinda pe care reazema treptele, acestea putand fi interioare sau exterioare. Numarul de trepte este rezultatul impartirii inaltimii nivelului la inaltimea treptei. Latimea se alege in functie de destinatia cladirii.
Pentru o protectie perfecta a unei scari, dar si pentru o rezistenta buna, cerinta de baza pentru proiectare este aceea ca aceste constructii trebuie sa suporte toate tensiunile de greutate la care pot fi supuse: oameni, material, cat si propria greutate. Rezonabil este ca acestea sa poata fi adecvate cat mai bine nevoilor celor care le vor folosi.