Ortezele medicale se clasifica in general in 4 categorii principale: orteze pentru coloana vertebrala, orteze pentru membrul superior, orteze pentru membrul inferior si orteze pentru copii. Din clasa ortezelor pentru membrul inferior pacientii pot alege din urmatoarele variante: orteza genunchi fixa sau mobila, orteza glezna, orteza picior fixa sau mobila, orteza glezna-picior. Toate sunt realizate pentru a oferi stabilitate articulatiilor la nivelul gleznei, genunchiului, si au rolul de imobilizare, descarcare, corectie si protectie. Orteza fixa genunchi este confectionata din material textil si este compusa din 3 piese, ce permit reglarea in latime.
Orteza genunchi fixa este indicata in urmatoarele patologii: pre- si postoperator, post-artroscopii de genunchi, luxatii de rotula, fractura fara deplasare, procese inflamatorii, instabilitate articulara degenerativa, imobilizarea si stabilizarea genunchiului in cazuri de entorse, tratament conservator dupa leziuni ligamentare colaterale.
In general o orteza fixa genunchi este prevazuta cu 4 atele metalice (2 lateral, 2 posterior) pentru stabilizare, cu benzi de fixare pe coapsa si pe gamba, iar inchiderea se face anterior foarte usor si rapid cu scai sau catarame. In general se gasesc la marimi universale si se pot ajusta in functie de circimferinta fiecaruia. Materialul sporeste confortul si permite pielii sa respire. Ca greutate in general sunt foarte usoare, 600 – 800 grame, dar nici cele mai grele nu ajung la 1000 grame.